Röportaj 21.12.2021 07:00 Güncelleme: 20.12.2021 23:41

LONDRA'DA DOĞAN TÜRK MARKASI: ZUKU BAG

"Tasarım serüvenimizde yer alan her bir parça kadınlara cesaret verme fikriyle tasarlanıyor."
LONDRA'DA DOĞAN TÜRK MARKASI: ZUKU BAG

Yıllardır kendisi için çizdiği çanta modellerini, çocuklarının eğitimi için gittiği Londra’da hayata geçiren Türk girişimci Züleyha Özgül, markasının hikayesini YeniBirlik okurları için anlattı..

Gülay YÜCEL

-         Züleyha Özgül kimdir?.

İzmirliyim… Eğitimimin bir kısmını İzmir’de, bir diğer kısmını ise İstanbul’da tamamladım. Ardından aile şirketimiz Özgül Holding’te uzun yıllar görev aldım. Her zaman tasarım dünyasına karşı büyük bir ilgim vardı. Yakın çevremin de beni teşvik etmesiyle beraber kendi adımı taşıyan markamı kurdum. Yaklaşık 5 yıl kadar İstanbul’da bir tasarım atölyesiyle moda severlerle buluştum. Sonrasında ise ikizlerimin eğitimi için Londra’ya taşınmaya karar verdim. Şimdi ise yılın belirli dönemlerinde ülkeme geri dönüyor ve sevdiklerimle özlem gideriyorum.

“ÇİZİMLERİMİ YILLARCA SAKLADIM”

-         Zuku Bag fikri ne zaman oluştu, nasıl bir süreci oldu? Zuku nedir, bir açılımı var mı?

Aslında Zuku Bag’i kurma fikrim yıllar öncesine dayanıyor. Yıllardır bir çanta markasını hayata geçirmek istiyordum, hep aklımdaydı. Fakat hayatın koşuşturmacasından ve farklı seçimlerden dolayı bu hayalime bir şekilde ara vermek durumunda kaldım. Hatta kariyerime ilk başladığım dönemde sık kullanmak istediğim fakat bir türlü bulamadığım çanta modellerinin çizimini yapıyordum. Bu çizimleri de yıllarca sakladım. Londra’ya taşınmamla beraber bu hayalimi gerçekleştirmeye karar verdim, aslında inandım. Arkadaş çevrem genelde bana Zuzu diye hitap eder. Bundan yola çıkarak akıllarda da kalması için markamın ismini Zuku koydum.

HASRET MARKA YARATTI

-         Londra'da başlayan bir yolculuk Zuku Bag. Neden Londra?

Aynen, Zuku Bag’in tasarım yolculuğu Londra’da başladı. İkizlerimin eğitimi için Londra’ya taşınmamızla beraber markamı kurmaya karar verdim. Bir bakıma farklı bir ülkede hayatıma kaldığım yerden devam etmek benim için zorlu bir süreçti. Hem aileme hem de arkadaşlarıma olan özlemimi aslında Zuku kuruluşuyla da beraber biraz da olsa hafifledi. Zuku Bag Londra kökenli bir marka olsa da tamamıyla tüm tasarım süreçleri usta Türk işçiliğiyle harmanlıyor. Zuku’nun tasarım felsefesine gerçekten gönülden inanan harika bir ekibim bulunuyor. Günümüzde teknolojinin fırsatlarından da yararlanarak tüm süreçlerimizde kendi aramızda hızlı bir şekilde ilerletebiliyoruz.

“FELSEFESİ HAYAL ETMEK”

-         Çantalarınızın bir hikayesi var..

Zuku Bag’in hikayesi hayal etmek felsefesiyle ortaya çıktı. Aslında tasarım serüvenimizde yer alan her bir parça kadınlara cesaret verme fikriyle tasarlanıyor. Bunun yanı sıra yaşamın içindeki duyusal hislerden esinlenerek hazırladığımız koleksiyon parçalarımız yüzde 100 deriden üretiliyor. 

HİKAYESİ OLAN ÇANTALAR

-         Koleksiyonlardan bahsetseniz?

Markama ait koleksiyonlar arasında öne çıkanlar; Anemon, Lampros, Aster ve Lonicera… Lonicera koleksiyonum; gezegenlerin sırlarını yansıtan zodyakın en özel simgeleri de çantaların üzerinde yansıtıyor. Eski Yunancada “yıldız” olarak bilinen Aster koleksiyonumda ise kadınların yeryüzünde tarzlarıyla adeta birer yıldız olacağını ifade ettiğim parçalarla bütünleşiyor. Lale bahçelerinin rengarenk tonlarını yansıttığım Anemon koleksiyonumdaki parçalar, rahatlıkla geceden gündüze görünümlerinize heyecan getirebilir. Lampros koleksiyonumda yer alan her bir tasarım oldukça fonksiyonel… Bunun yanı sıra hasır ayrıntılarla bütünleşen çanta tasarımlarında yaz sezonunda moda tutkunları tarafından büyük bir ilgi gördü.

-         Üretim yeri, çalışan sayınız, designerlar hakkında da bilgi alabilir miyiz?

Üretimimizi Türkiye’den sağlıyoruz. Zuku Bag’in hem kurucusu hem de tasarımcısı olarak kariyerime devam ediyorum. Şimdilik 15 kişilik bir aileyiz. Genç bir tasarım ekibimiz bulunuyor. Üretim tarafında ise yıllarca hayatını bu sektöre adamış olan çok önemli ustalarımız var…  Dijital platformumuzu da yöneten genç ve heyecan dolu bir ekiple Zuku Bag yolculuğunu sürdürüyoruz.

-         Ürünleriniz nerelerde bulunabiliyor, ihracatınız var mı?

Zuku Bag tasarımları; İstanbul, Londra ve Dubai olmak üzere exclusive mağazalarda tutkunlarıyla buluşuyor. Önümüzdeki dönemde ise lüks mağaza zincirlerinde pop-up store açmayı planlıyorum. Hem kendi online alışveriş sitemizden hem de E-ticaret siteleri üzerinden tasarımlarımızı sunuyoruz. Yakın dönemde ise ihracat hattımıza ağırlık verip, Avrupa ülkelerinde satış ağımızı genişletmeyi hedefliyorum. 

YENİ ÜRÜNLER YAKINDA

-         Çanta dışında da bir ürün ve ürünler eklemeyi düşünüyor musunuz?

Koleksiyonlarımızın yanı sıra kadınların hayallerindeki kişiselleştirdiği çantaları da tasarlıyoruz. Ayrıca çok kısa bir süre içerisinde kişiye özel kartvizitlikler, ajandalar, cüzdanlar ve çanta aksesuarlarıyla da tutkunlarımızı heyecanlandırmayı planlıyoruz. 

-         Yeni yıl öncesinde ‘’Markalarıyla Fark Yaratan Kadınlar’’ adıyla çok özel bir etkinliğe imza atacaksınız? Biraz bu organizasyondan da bahsedelim istiyorum.

Hem heyecan hem de oldukça gurur duyduğum ‘’Markalarıyla Fark Yaratan Kadınlar’’ etkinliği için gün sayıyorum diyebilirim. Bu etkinlik tamamıyla girişimci kadınların markalarının yer aldığı çok özel bir organizasyon… Gerçekten kendi girişimleriyle istihdama katkı sağlayan kadınların iş hayatındaki varlığını ön plana çıkaran çok anlamlı bir proje… Hatta bu projeyi seneye Londra’ya taşımayı çok arzu ediyorum. ‘’Markalarıyla Fark Yaratan Kadınlar’’ etkinliğine yer alan markalarımızla kadın girişiminin önemini ön plana çıkararak markalarımızı daha geniş kitlelere duyurmayı hedefliyoruz. The Ashk, As Maison, Emel Diamond, İzmir Kürk Sarayı, Muse-Art Costume, Nobleda, Luxamare, Nyang ve markam Zuku Bag olmak üzere 21 Aralık’ta Feriye’de birbirinden özel kadın girişim markalarının yer alacağı keyifli bir yılbaşı alışveriş günü düzenliyoruz.