Kültür Sanat Kaynak: Tarık DURMAZ 26.05.2024 10:48

Leyla Pınar 6 Barok Şan Yarışması

İstanbul Barok Derneği tarafından, bu yıl altıncı kez düzenlenecek olan Leyla Pınar Barok Şan Yarışması 24 Mayıs Cuma akşamı İstanbul Barok ve Belçikalı kontratenor Dominique Corbiau'nun verdiği konser ile başladı.
Leyla Pınar 6 Barok Şan Yarışması

Belçikalı kontratenor Dominique Corbiau’nun verdiği konser ile 600’ü aşkın seyircinin izlediği konserde Scarlatti’den Haendel’e, Albinoni’den Vivaldi’ye uzanan zengin program sunuldu. Corbiau’ya klavsende Ayşe Nil Ülgener, kemanda Alise Juska Savga, viyolenselde Jülide Canca Eke eşlik etti.

Leyla Pınar 6 Barok Şan Yarışması, 25-26 Mayıs’ta İstanbul Özel Notre Dame de Sion Fransız Lisesi iş birliği ile NDS Gösteri Salonu’nda düzenlenecek yarışma ile devam edecek. Başkanlığını öğretim üyesi Lynn Trepel Çağlar’ın üstlendiği jüri, Devlet Çoksesli Korosu’nun şefi Dr. Burak Onur Erdem, öğretim üyesi Nilgün Onat, ülkemizin ilk kontratenoru Kaan Buldular, Avrupa’da Barok opera prodüksiyonlarında başroller seslendirmiş Avusturyalı bariton Martin Kronthaler ile Belçikalı kontratenor Dominique Corbiau’nun yanı sıra onur üyesi yönetmen ve oyuncu Ali Pınar’dan oluşuyor. Yarışmacılara İtalyan maestro Paolo Villa klavsende eşlik edecek. Yarışmanın Onur Konuğu ise Fransız Akademisi Ödüllü Sanat Yönetmeni Alain Pacquier.

İki yılda bir düzenlenen yarışmaya, Moskova, Bakü, Podgorica, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Mersin, Zonguldak ve Afyon’dan 100’ e yakın başvuru gerçekleşti. 1 Eleme, yarı final ve final aşamalarından oluşan yarışma, 25 Mayıs sabahı başlayıp 26 Mayıs akşamı 19.30’da NDS Konser Salonu’nda yapılacak final konserinin ardından gerçekleşecek ödül töreniyle son bulacak. Yarışmanın organizasyonunu Corpora Productions üstleniyor. 1.’lik ödülü 20 TL, 2.’lik Ödülü 15 TL, 3.’lük ödülü 10 TL, Mansiyon Ödülü ise 5 TL’lik para ödülünden oluşuyor. Birinciliği elde edecek olan yarışmacı Fransız Kültür Merkezi’nin desteğiyle, Alain Pacquier’nin sanat yönetmenliğini üstlendiği, Strazburg’ta bulunan 38 Festival de Musique de Sarrebourg’da bir resital verecek. Kazanan ilk üç yarışmacı aynı zamanda 2024-2025 sezonunda Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek olan Leyla Pınar’ı anma konserinde İstanbul Barok ile sahne alacak.

Ana sponsorluğunu Feyzi Dış Ticaret A.Ş.’nin üstlendiği, partnerliğin yanı sıra mekân desteğini İstanbul Özel Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nin verdiği yarışmanın afişi ise grafik tasarımcısı Ali Akdamar, fotoğraf sanatçısı Ercüment Usluer’in fotoğrafı ile tasarladı.