Kültür Sanat Kaynak: Musa ALİOĞLU 10.05.2024 15:08

La Diva Turca (Türk Divası) Leyla Gencer, vefatının 16.yılında, "Don Giovanni" Operası ile anıldı

İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen ve temsilleri büyük ilgi gören "Don Giovanni" Operası, 20. yüzyılın en önemli sopranolarından birisi olarak tanınınan Leyla Gencer'in vefatının 16. Yılına ithafen sahnelendi.
La Diva Turca (Türk Divası) Leyla Gencer, vefatının 16.yılında,

Gecenin başında İDOB Başrejisörü Caner Akın’ın yaptığı konuşmada; Leyla Gencer’in yurtdışında ulaştığı büyük başarılardan, ülkesini Avrupa'da gururla temsil ettiğinden, kendi asli milliyetini her zaman hatırlayan, hatırlatan ve savunan bir sanatçı olarak köklerini hiçbir zaman inkâr etmeyen bir Cumhuriyet kadını ve sanatçısı olduğunu belirtti.

Akın sözlerine şöyle devam etti:

“Dünya sanat tarihine iz bırakmış olan Leyla Gencer’in tutkusu, operaya, güzel şarkı söylemeye karşı hiç kaybetmediği aşkı, sanat ve hayat içindeki duruşu, bir eseri yorumlarken öncesi ve sonrasında gösterdiği titizlik, disiplin ve hassasiyeti onun yeni gelen kuşaklar üzerinde büyük bir etkisi vardır ve var olmaya devam edecektir. 4 Mart 1956 yılında Ankara Devlet Opera ve Balesi, Mozart'ın başyapıtı Don Giovanni'nin Türkiye'deki İLK TEMSİLİ ile sanatseverlerle buluştuğunda Leyla Gencer, Donna Anna rolünü Suna Korad ile dönüşümlü olarak oynamıştır. Bugün 9 Mayıs 2024! Bu akşam sanatseverlerimizle buluşacağımız Don Giovanni temsilimizi duayen sanatçımız, hocamız, yol göstericimiz ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yetiştirdiği bu en büyük değerlerden biri olarak Devlet Sanatçısı ünvanını gururla taşımış olan, 20. yüzyıl opera dünyasına damgasını vuran ve geniş repertuvarı, lirik sopranodan dramatik koloratüre uzanan bir yelpazede 72 role can veren Leyla Gencer'e ithafen gerçekleştiriyor ve değerli anısı önünde saygıyla eğiliyoruz”

Aytaç Manizade’nin sahneye koyduğu eserde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrasını İbrahim Yazıcı yönetti.Dekor tasarımı Efter Tunç, kostüm tasarımı Serdar Başbuğ, ışık tasarımı Kemal Yiğitcan imzalı. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosunu Volkan Akkoç yönetiyor, eserdeki hareket düzeni ise Alper Marangoz’a ait.

Temsilde; Don Giovanni rolünde Caner Akgün; Leporello rolünde Göktuğ Alpaşar; Donna Anna rolünde Özgecan Gençer; Donna Elvira rolünde Nesrin Gönüldağ; Don Ottavio rolünde Ufuk Toker; Zerlina rolünde Aslı Ayan; Masetto rolünde Alp Köksal, Burak Kul; II Commendatore rolünde Umut Tingür sahnedeydi.