Vakıf Katılım web
Ankara 11.03.2022 14:25

Kadınların Görülmeyen Emeği: Sağlık Krizinden Çıkaracağımız Ders Nedir?

Institut français Ankara, Frankofoni Baharı ve 8 Mart Dünya Kadın Hakları Günü kapsamında, Kanada'nın Türkiye Büyükelçiliği ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle, 17 Mart Perşembe günü saat 19.00'da "Kadınların Görülmeyen Emeği: Sağlık Krizinden Çıkaracağımız Ders Nedir" başlıklı yuvarlak masa toplantısı düzenliyor.
Kadınların Görülmeyen Emeği: Sağlık Krizinden Çıkaracağımız Ders Nedir?

İster kısıtlama dönemlerinde evde, ister çoğunlukla meşgul oldukları sağlık mesleklerinde olsun, kadınların Covid-19’un yarattığı durumlarla başa çıkmak için ön saflarda yer aldıkları sık sık dile getirildi. Bu yeni dönem, kadınların evde ve iş yerlerinde vazgeçilmez ve çoğu zaman hafife alınan rolü hakkında neyi ortaya çıkardı?

Kriz, ev içi ve ebeveyn işlerinin cinsiyetçi ayrımını daha da artırdı mı yoksa zihinsel yükün artık erkekler ve kadınlar arasında daha fazla paylaşılacağını umabilir miyiz?

Türk ve Fransız deneyimleri arasındaki farklar nelerdir ve pandeminin kadınların durumuna genel etkisi ne olacak? Belirli (kadın) işlerin statüsü nasıl korunur ve daha geniş anlamda bir “önlem” politikası nasıl teşvik edilir?

Bu konuları tartışmak için konuşmacılar Türkiye, Fransa ve Kanada’dan bakışlarını ve uzmanlıklarını kesiştirecekler ve soruları yanıtlayacaklar.

Konuşmacılar:

Moderatör: Sait Fehmi Ağduk

Canan Güllü, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı

Pascal Barbier, Paris 1 Panthéon-Üniversitesi’nde Sosyoloji Doçenti

Zeynep Aydemir Koyuncu, Proje Sorumlusu, BM Kadın Birimi Türkiye

Adelle Blackett, McGill Üniversitesi Hukuk Profesörü (Kanada’dan çevrimiçi katılım)

Najat Vallaud Belkacem, Fransız Kadın Hakları eski Bakanı (Fransa’dan çevrimiçi katılım)