Halkbank web
Ekonomi Kaynak: Hibya Haber Ajansı 30.04.2024 12:00 Güncelleme: 30.04.2024 14:56

FX analizi

Enflasyonist baskılarının devam ettiğine işaret eden verilerin ardından ABD tarafında çarşamba günü açıklanacak Fed faiz kararı yakından izlenecek.
FX analizi

USD/TRY: Enflasyonist baskılarının devam ettiğine işaret eden verilerin ardından ABD tarafında çarşamba günü açıklanacak Fed faiz kararı yakından izlenecek. Bunun dışında tarım dışı istihdam ve risk iştahı üzerinden pariteleri etkileyebilecek önemli teknoloji şirketlerinin finansalları bekleniyor. Piyasalarda şu an için Fed'in faiz indirimine gitmeyeceği beklentisi hakim. Powell'ın daha şahin söylemlerde bulunması bekleniyor. Fiyatlamalar tarafında ise belirgin hareketler gözlenmiyor. Dolar endeksi (DXY) 106 civarında işlem görüyor. Yurtiçi tarafta ise bugün dış ticaret dengesi verisi takip edildi. Mart ayında ihracat %4,1 ve ithalat %6,3 azaldı. Cuma günü açıklanacak TÜFE rakamları ve aynı gün piyasalar kapandıktan sonra S&P'nin Türkiye için kredi notu değerlendirmesi bekleniyor. Tahminler not artışının gelebileceği yönünde. Fiyatlamalar tarafında; genel olarak TL varlıklara yönelik olumlu algı devam ederken, TL kısa vadeli dirençli bir görüntü sergiliyor. Dün 32,54 seviyesinden kapatan Dolar/TL'de bu sabah gerileme gözleniyor. Kurda dünkü kapanış seviyesinin altında fiyatlamalar devam edebilir.

EUR/USD: ABD'de son açıklanan verilerin %2 enflasyon hedefine doğru kalıcı bir düşüşün henüz gerçekleşmediğini göstermişti. Bu doğrultuda, Fed'in bu hafta faizleri sabit tutarak daha şahin bir yol izlemesi bekleniyor. Öte yandan, ABD tarafında bu hafta istihdam verileri ve ISM hizmet rakamları takip edilecek. Avrupa tarafında ise beklentiler ECB'nin haziran ayında faiz indirim kararı vermesi yönünde. Ek olarak, bugün Euro bölgesi birinci çeyrek GSYH büyümesi ve nisan ayı enflasyon rakamları takip edilecek. Parite tarafına bakıldığında, dün %0,3 oranında yükselen ve 1,0721 seviyesinden günü kapatan paritede 1,0740 önemli bir ara direnç olarak izlenebilir. Bu seviyenin kırılması durumunda 1,08 hedef olabilir. Diğer yandan, olası düşüşlerde 1,0675 ardından 1,0640 sıralı destekler olarak takip edilebilir.

XAU/USD:Dün dar bir aralıkta işlem gören Ons Altın 2.336 seviyesinden günü tamamladı. Bu haftaki Fed toplantısında şahin beklentiler hakim. Diğer yandan, jeopolitik riskler ise şu an için arka planda. Bu kapsamda, değerli maden aylık ortalamanın yakın bulunduğu 2.345 bölgesini direnç yapabilir. Bu seviyenin altında kalındıkça da 2.292 desteği hedefte kalmaya devam edebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım