Vakıf Katılım web
Kültür Sanat 20.06.2022 12:46

Fransız Sinema Haftası Yola Çıkıyor: 5 gece, 5 Fransız filmi

Institut français Türkiye, geçtiğimiz yıl çok başarılı geçen ve yirmiden fazla şehri ziyaret eden gezici film festivali Fransız Sinema Haftası'nın tekrar yola çıktığını duyurmaktan mutluluk duyar.
Fransız Sinema Haftası Yola Çıkıyor: 5 gece, 5 Fransız filmi

Fransız Sinema Haftası, Haziran ayının sonundan itibaren Türkiye’nin şimdilik on şehrinde, henüz Türkiye'de gösterime girmemiş Fransız filmlerinin Türkçe altyazılı gösterimini yapacak. Beş gün boyunca, izleyiciler her akşam farklı türde bir Fransız uzun metrajlı filmi izleyebilecekler.

Programda 2021’de en iyi film dalında César kazanan komedi Adieu les cons, Fransız-Tunus draması Un fils; genç izleyiciler için animasyon filmi Petit Vampire; dans üzerine muhteşem bir belgesel olan Les Indes galantes ve iyi bir ekolojik gerilim örneği olan Rouge filmleri var.

Fransız Sinema Haftası ilk olarak 20 – 24 Haziran tarihlerinde Gaziantep’i ziyaret edecek. Kırkayak Kültür Merkezi’ndeki gösterimler ücretsiz. Festival Haziran sonunda Antalya’da Antalya Kültür Sanat’da Temmuz ayında Ankara CerModern’de, ve sonrasında Bursa, Lüleburgaz, Foça, Diyarbakır, Çanakkale, Istanbul ve Izmir’de sinema severleri ağırlayacak.

Festival takvimine internet sitemizden ulaşabilirsiniz.  Siz de şehrinizde, üniversiteniz, belediyeniz ya da kültür kurumunuzda Fransız Sinema Haftası’nı ağırlamak istiyorsanız detaylı bilgi için: https://www.ifturquie.org/fransizsinemasihaftasi/  

Fransız Sinema Haftası Programı

Les Indes galantes (Philippe Béziat, Fransa, 2021, 1s48dk, belgesel, Fransızca, Türkçe altyazılı)

30 hip-hop, krump, break, vogue dansçısı için bir ilk… Yönetmen Clément Cogitore ve koreograf Bintou Dembélé için bir ilk. Ve Paris Operası için bir ilk. Şehir dansı ve lirik şarkı arasında bir diyalog yaratarak, Jean-Philippe Rameau’nun barok başyapıtı Les Indes Galantes’i birlikte yeniden icat ediyorlar. Provalardan halka açık performanslara, takip ettiğimiz bir insan macerası ve politik meselelerle bir karşılaşma: Yeni nesil sanatçılar bugün Bastille’i alabilir mi?

« Tutkulu ve harika bir belgesel » Ghislain Vidal-Giraud, ses ve görüntü işbirliği Ataşesi

Adieu les cons (Albert Dupontel, Fransa, 2020, 1s27dk, komedi, Fransızca, Türkçe altyazılı)

43 yaşında ağır hasta olduğunu öğrenen Suze Trappet, 15 yaşındayken terk etmek zorunda kaldığı çocuğu aramaya karar verir. Bu arayışı, tükenmişliğin ortasında bir elli olan JB ve etkileyici bir coşkuya sahip kör bir arşivci olan Bay Blin ile yollarını kesiştirecek. Üçü, imkansız olduğu kadar muhteşem bir maceraya atılırlar.

Film 2021’de en iyi film dahil yedi Cesar ödülü aldı!

Rouge (Farid Bentoumi, Fransa, 2020, 1s28dk, ekolojik gerilim, Fransızca, Türkçe altyazılı)

Nour, sendika temsilcisi ve şirketin pivotu olan babasının her zaman çalıştığı kimya fabrikasında hemşire olarak işe alınır. Fabrika tam sağlık kontrolündeyken, genç bir gazeteci atık yönetimi soruşturmasına öncülük ediyor. İki genç kadın, yerel ekonominin temel direği olan bu fabrikanın birçok sır sakladığını yavaş yavaş keşfedeceklerdir. Nou, kirletici deşarjlar, doktor kayıtları veya gizli kazalar hakkında yalanlar arasında sessiz kalmak veya babasına ihanet etmek ve gerçeği gün ışığına çıkarmak arasında seçim yapmak zorunda kalacak.

2020 Cannes Film Festivali seçkisinden nefes kesici ve son derece güncel bir film

Un fils (Medhi M. Barsaoui, Tunus & Fransa, 2020, 1s36dk, Fransızca ve Arapça, Türkçe altyazılı)

Farès ve Meriem, ayrıcalıklı bir geçmişe sahip modern bir Tunuslu ailedir; 10 yaşındaki oğulları Aziz ile birlikte Tunus’un güneyine yaptıkları bir yolculuk sırasında, arabaları bir terörist grubun hedefindedir ve çocuk ağır yaralanır… Bu kaza onların hayatlarını alt üst eder.

Hayranlık uyandıran bir şekilde yorumlanmış, etkileyici bir ilk film, Venedik Film Festivali’nde dikkat çekti.

Petit vampire (Joann Sfar, Fransa, 2020, 1s25dk, Fransızca, Türkçe altyazılı)

Küçük Vampir perili bir evde mutlu bir grup canavarla yaşıyor, ama çok sıkılıyor… 300 yıldır 10 yaşında, bu yüzden korsan gemileri ve film kulübü, artık onu eğlendirmeyeli uzun zaman oldu. Onun rüyası arkadaş edinmek için okula gitmek. Ama ailesi izin vermez, dış dünya çok tehlikelidir. Sadık buldozeri Fantomate’in eşlik ettiği Küçük Vampir, diğer çocuklarla tanışmaya kararlı bir şekilde malikaneden gizlice kaçar.

Hem çocuklara hem de ebeveynlerine hitap eden şiirsel, eğlenceli ve yumuşak bir çizgi film.

Festival Takvimi

Haziran 2022

Gaziantep Kırkayak Kültür Merkezi

Antalya Kültür Sanat - AKS Kaleiçi Evi

Temmuz 2022

Ankara CerModern

Ağustos 2022

Foça Film Days & Foça Belediyesi - Foça Beş Kapılar Kales

Eylül 2022

Çanakkale Bienali & Mahal Sanat Mekanı

Diyarbakır Mordem & Wêjegeh (Diyarbakır Edebiyat Evi)