Türkiye - Gündem Kaynak: Hibya Haber Ajansı 01.05.2024 17:30 Güncelleme: 01.05.2024 13:29

DEVA Partili Esen: Türkiye'de en az 2 milyon çocuk işçi var

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Elif Esen, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı'nda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) basın açıklaması yaparak, çocuk işçiliği hakkında konuştu.
DEVA Partili Esen: Türkiye'de en az 2 milyon çocuk işçi var

DEVA Partili Esen, çocuk işçiliğinin çocukların eğitimden uzaklaşmasına ve bunun çok daha ağır bedelleri olacağına vurgu yaparak “Derin yoksulluk ve insanların artık aldıkları eğitimin karşılığında hak ettikleri mesleğe ulaşamamaları, hak ettikleri kazancı elde edemiyor olmaları, ailelerin çocukları için eğitimi bir seçenek olarak görmekten vazgeçmelerine ve çocukların çalışma hayatına kaymasına sebep olmaktadır” dedi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin 2022 raporlarına göre Türkiye’de en az 2 milyon çocuk işçi olduğunu ve bu sayının yaz aylarında 5 milyona kadar çıkabildiğini söyleyen Esen, açıklamasına şöyle devam etti:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2022 faaliyet raporunda; çocuk işçiliği ile mücadele için bütçede çeyrek milyar TL ayrıldığını söylüyor. Ancak TÜİK verilerinden öğreniyoruz ki son bir yılda 15-17 yaş arasında tam 102.000 çocuk işçi güvencesiz çalışma ortamlarında ter dökmüş. Yani bir arpa boyu yol gidilememiş."