Dünya Kaynak: Hibya Haber Ajansı 20.04.2024 16:00 Güncelleme: 20.04.2024 16:43

Çin ve Gabon liderlerinden karşılıklı tebrik mesajları

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile Gabon'un geçici devlet başkanı Brice Oligui Nguema, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 50'nci yıl dönümü nedeniyle bugün karşılıklı kutlama mesajları gönderdi.
Çin ve Gabon liderlerinden karşılıklı tebrik mesajları

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile Gabon’un geçici devlet başkanı Brice Oligui Nguema, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 50'nci yıl dönümü nedeniyle bugün karşılıklı kutlama mesajları gönderdi.

Xi Jinping, mesajında, Çin ile Gabon arasındaki geleneksel dostluğun gün geçtikçe daha da sağlamlaştığına işaret etti. Uluslararası durum ne yönde değişirse değişirsin Çin ile Gabon’un daima birbirine eşit şekilde davrandığını ve destek verdiğini dile getiren Xi, ikili ilişkilerin niteliğinin yükselmeye devam ettiğini ve iki halka somut faydalar getirdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Xi, diplomatik ilişkilerin tesisinin 50'nci yıl dönümünü yeni bir başlangıç noktası olarak görerek, Çin-Gabon kapsamlı stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkisini zenginleştirmeye, üst düzeyli Çin-Afrika kader ortaklığını oluşturmak için Gabon ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.

Nguema, iki ülkenin 50 yıl boyunca karşılıklı güven göstermenin yanı sıra, birbirine samimiyetle yaklaştığına işaret ederek, bu süreçte ikili ilişkilerin istikrarlı şekilde geliştiğini, ekonomik, toplumsal ve askeri alanlardaki karşılıklı yarara dayalı işbirliğinde verimli sonuçlar alındığını belirtti.

Gabon’un Tek Çin ilkesini kararlılıkla izlediğine ve Taiwan’ın Çin’in ayrılmaz bir parçası olduğunu benimsediğine dikkat çeken Nguema, Çin’le birlikte Gabon-Çin kapsamlı stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkisinin sağlamlaşması ve iki halka daha çok fayda getirilmesi için çaba harcamaya istekli olduklarını kaydetti.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Gabon Dışişleri Bakanı Regis Onanga Ndiaye de aynı gün iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50'nci yıl dönümü vesilesiyle karşılıklı tebrik mesajları gönderdi.