Kültür Sanat Kaynak: Ali Naki ÖZKAN 09.05.2024 15:00

Bir Bahar Masalı; Nalia Karadeniz Mutfağı

Karadenizli için dünyanın neresinde olursa olsun köyünü ve yaylasını belleğinde ilkbahar düşleriyle yaşatır. Nalia, sadece Karadeniz mutfağını yaşatan bir restoran değil, Karadenizliler için evdir aslında. Anne yemeğinin tadı, evin kokusu, memleketin havasıdır.
Bir Bahar Masalı; Nalia Karadeniz Mutfağı

Karadeniz, baharın neşesiyle bir kez daha uyanıyor uykusundan. Karların erimesiyle ırmaklar ve dereler daha coşkulu akıyor, ağaçlar yapraklanıyor, gözün alabildiği her yer yeşilleniyor, rengarenk çiçeklerle kaplanıyor yaylalar.

Mevsimsel döngü yeniden başlıyor. 

                       

Diğer bölgelere göre biraz geç gelen baharla birlikte koyunlar ve inekler ahırdan yavaş yavaş çıkıyor, kırlarda salınıyor, süt daha bollaşıyor. 

                       

Baharla birlikte Nalia için yıl boyunca kullanacağı ürünlerin kiler hazırlığı başlar; 

                       

Nalia, Karadeniz Mutfağını sürdürülebilir değerlere sadık kalarak ve lezzeti geleneksel usullerde ve aslına en uygun şekilde yaşatıyor.

En iyi malzemeler, yerinden ve tam zamanında tedarik ediliyor. Tereyağı yaz başında, yani tam mevsiminde üretiliyor, sade formunda Nalia mutfağında kullanılıyor.
Coğrafi işaretli ‘Rize Kavurması’ Ardeşen’de özel olarak hazırlanıyor. Mısırlar ekiliyor, toplanıyor, yerel değirmenlerde çekiliyor ve Mısır unu haline getiriliyor Nalia için. Likapa ve Mandalina reçelleri de Karadeniz'den. Kolot ve Tel peynirleri, nisan-mayıs sütlerinden özel olarak yapılıyor.

Nalia’nın çok sevilen balı Çayeli’ne bağlı Senoz Vadisi’nden geliyor. Nalia Kahvaltılarında çok beğenilen Nalia Balı 500 gr’lık cam kavanozlarla Nalia şubelerinde perakende satışa sunuldu.