Kültür Sanat 30.06.2022 12:57

Belgelerle Selçuklulardan Osmanlılara Türklerde İnovasyon, Buluş ve Arayışlar

Sistem Global Danışmanlık öncülüğünde hazırlanan "Belgelerle Selçuklulardan Osmanlılara Türklerde İnovasyon, Buluş ve Arayışlar" isimli referans kitap, 29 Haziran Çarşamba günü Rahmi M. Koç Müzesi'nde gerçekleştirilen lansmanla tanıtıldı.
Belgelerle Selçuklulardan Osmanlılara Türklerde İnovasyon, Buluş ve Arayışlar

Kurumlara büyüme odaklı profesyonel hizmetler sunan, Türkiye’nin önde gelen danışmanlık şirketi Sistem Global, Türkiye inovasyon ekosistemine sunduğu katkılara bir yenisini daha ekledi. Sistem Global öncülüğünde, tarih akademisyenleri ve arşiv uzmanlarıyla birlikte 3 seneyi geçen yoğun bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan “Belgelerle Selçuklulardan Osmanlılara Türklerde İnovasyon, Buluş ve Arayışlar” kitabı Türkiye Ar-Ge ve inovasyon ekosisteminin kökenlerine ışık tutan dev bir referans eser olarak literatüre kazandırıldı.

Selçuklulardan devralınan Darüşşifa anlayışını geliştiren tıbbi icatlar, para piyasalarındaki ilkler, Osmanlının denizlerde sağladığı hakimiyetin teknolojik sebeplerini yansıtan buluşlar, ateşli silahların kullanılmasındaki ve geliştirilmesindeki yenilikçi yöntemler gibi birçok konuyu kapsayan Belgelerle Selçuklulardan Osmanlılara Türklerde İnovasyon, Buluş ve Arayışlar, okuruna ezber bozan yeni bir tarih anlatısı vaat ediyor.

T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri’nde görevli araştırmacılar Ahmet Ergün ve Mehmet Akif Terzi tarafından kaleme alınan eserin, Sistem Global ev sahipliğinde Rahmi M. Koç Müzesi’nde gerçekleştirilen tanıtım etkinliğinde iş dünyasının önde gelen kurumlarının temsilcileri buluştu. Güzem Yılmaz Ertem’in moderasyonuyla gerçekleşen lansmanda sistematik inovasyon stratejileri alanındaki çalışmalarıyla bilinen Dr. Hüseyin Güler, Turkishbank Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Börteçene, Teknofest Finalistleri, Kırıkkale Osmangazi Fen Lisesi öğrencileri Tuna Şahin ve Ahmet Can Erduran dikkat çeken konuklar arasındaydı.

Belgelerle Selçuklulardan Osmanlılara Türklerde İnovasyon, Buluş ve Arayışlar, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşundan itibaren tıbbi tedavilerden gastronomiye, silah teknolojisinden ulaştırma araçlarına, coğrafi haritalardan eğitim sistemine kadar birçok alanda yapılan girişim denemelerini ve yenilikçi gelişmeleri kronolojik bir sunumla, arşiv kaynakları eşliğinde gözler önüne seriyor. Dünya’nın diğer coğrafyalarında gerçekleşen yeniliklerin ve

icatların Osmanlı İmparatorluğu’ndaki yansımalarını da irdeleyen eser, inovasyon kavramının ekonomik, sosyolojik, teknolojik ve kültürel boyutlarına dikkat çekiyor.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Sistem Global Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Karslıoğlu, “Sistem Global olarak 26 sene önce küçük bir danışmanlık firması olarak yola çıktığımızda, yenilikçi ve global ölçekte değer yaratmak için kendi özgün yolumuzdan gitmemiz gerektiğini biliyorduk. Farklı ve faydalı bir değer üretmenin, ayak izi takip etmeden, kendi patikamızı oluşturarak mümkün olacağının bilincindeydik. Start up’tan KOBİ’ye, KOBİ’den OBİ’ye, lokalden globale giderken, sadece mevcut ihtiyaçlara çözümler geliştirmedik, gelecekte oluşacak ihtiyaçlara yönelik çözümler ürettik. Bu sebeple inovasyon hayatımızda hep merkezi bir konumda oldu. Şu an Sistem Global olarak 480 kişilik bir ekiple, inovatif bakış açısının genişlediği, yaygınlaştığı ve derinleştiği bir gelecek için çalışıyoruz. Bu nedenle, 1600’den fazla Osmanlı arşivi belgesinin taranmasıyla ortaya çıkan Belgelerle Selçuklulardan Osmanlılara Türklerde İnovasyon, Buluş ve Arayışlar, çok kıymet verdiğimiz bir çalışma oldu. İlk kez bu kadar arşiv belgesi inovasyon başlığı altında taranıp bu kadar anlamlı bir çalışmaya dönüştü. 3 seneden fazla süren yoğun bir çalışma ile hayata geçen bu referans eserin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Dünya’daki ilk denizaltının icadından, Dünya’nın ikinci metrosu Galata Tüneli’nin inşasına, tarih meraklılarına ilham olacak birçok konuyu içeren eser Türkiye’de ve yurtdışında bulunan seçkin üniversitelerin kütüphanelerine bağışlanacak. Ayrıca, eylül ayı itibarıyla Ankara başta olmak üzere birçok ilde üniversite teknokentlerinde gerçekleştirilmesi planlanan sergilerle daha fazla okura erişimi sağlanacak.

Kitapta konusu geçen inovasyon, buluş ve Ar-Ge alanları şunlardır:

● Sanat-Kültür-Estetik: sinema, tiyatro, lale

● Teknoloji: elektrik, telgraf, matbaa, silah teknolojisi

● Ulaşım: otomobil, demiryolu, arabalı vapur, ilk buharlı gemi inşası

● Deniz ve Kara Yolları: nehir taşımacılığı, Boğaz köprüsü taslakları, Don Volga nehirleri arasına kanal açma, Süveyş kanalı projesi, Sakarya Nehrinin su yolu yapılarak akıtılması, Varda Köprüsü, Galata Tüneli

● Tıp: müzikle tedavi, çiçek aşısı, kuduz aşısını bulan Pastör’e nişan verilmesi

● Siyaset: insan hakları (Islahat Fermanı), ilk anayasa, Sened-i İttifak, yeni ordu kurulması

● Eğitim: örgün eğitim sistemi olarak medreseler, arşivcilik, çağdaş arşivcilik

● Ekonomi: kredi sistemi, ilk kâğıt para: kaime

● Gastronomi: kahve, lokum

● Bilim: rasathane