Teknoloji Kaynak: Hibya Haber Ajansı 05.05.2024 11:00 Güncelleme: 05.05.2024 11:10

Ahtapot araştırmacıların daha akıllı robotlar yaratmasına yardımcı oluyor

Stockholm, 5 Mayıs (Hibya) - Araştırmacılar ahtapotun vantuzlarını taklit ederek robotlar üzerinde kullanmayı başardılar.
Ahtapot araştırmacıların daha akıllı robotlar yaratmasına yardımcı oluyor

Bilindiği üzere ahtapotun yumuşak zarı, birçok farklı türde nesneyi kolayca kavramasını sağlıyor. Bu, ahtapotun yüz milyonlarca yıllık evrim sürecinde geliştirdiği bir teknik ve şimdi Bristol Üniversitesi'ndeki araştırmacılara ilham veriyor.

Luleå Teknoloji Üniversitesi'nden Marcus Björling, bunun bir şeyleri emerek kaldırmanın akıllıca bir yolu olduğunu söylüyor.

Robotik araştırmacısı Tianqi Yue bir basın açıklamasında

''Günümüzün endüstriyel robotları emiş üretmek için hava pompaları kullanıyor, ancak bunlar enerji yoğun ve çok gürültülü. Ancak doğa bize tamamen farklı yollar gösteriyor" dedi.

Tianqi Yue ve meslektaşları ahtapotların vantuzlarında üretilen salgıyı analiz ederek çalışmalarını PNAS dergisinde yayınladılar.

Araştırmacılar ahtapotun salgısı yerine, vantuz ile tutturulduğu nesne arasındaki teması mühürlemeye yardımcı olmak için su kullanıyor.

Vantuzu serbest bırakmak için sıvı geri çekiliyor. Yüzey kuruyor ve vantuz yerinden çıkıyor.

Luleå Teknoloji Üniversitesi'nde makine elemanları üzerine araştırmalar yapan Marcus Björling, bugün piyasada bazı vantuzların bulunduğunu, ancak bunların genellikle ahtapot kadar etkili olamayacak kadar sert olduğunu söylüyor.